W dniu
22 marca 2025 r. w Limanowskim Domu Kultury odbyły się
Trzecie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności.
To cykliczne wydarzenie rozwija się. W tym roku oprócz wystawców producentów zdrowej żywności odbyły się zajęcia edukacyjne dla dzieci ,młodzieży i dorosłych.
Uroczystego otwarcia Targów dokonała Jolanta Juszkiewicz Burmistrz Miasta Limanowa w obecności gości w osobach: Urszuli Nowogórskiej Posła na Sejm RP. Czesława Kawalca Członka Zarządu Powiatu Limanowskiego, Leszka Mordarskiego Przewodniczącego Rady Miasta Limanowa, Adama Króla Wiceprzewodniczącego Rady Miasta Limanowa, Jana Skrzekuta Wójta Gminy Limanowa, Daniela Łąckiego Przewodniczącego Rady Gminy Limanowa, Leszka Leśnika Kierownika ODR Limanowa, Antoniego Frączaka Przewodniczącego Powiatowej Izby Rolnej, Jacentego Musiała Dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej w Starej Wsi , Mateusza Pietrzaka Dyrektora Wydziału Promocji Starostwa Powiatowego, Radnych Miasta Limanowa Piotra Zonia i Janusza Kądziołki.
Prowadzącymi konferansjerkę tego wydarzenia byli Marek Dudek i Józef Wójtowicz.
Targi są nawiązaniem do działalności Akademickiej Górskiej Szkoły Rolniczej powstałej w roku 1929 r. z inicjatywy Profesora Jana Włodka dziekana Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz jego zdolnego studenta inż. Jana Drożdża . Jej niezwykły poziom edukacyjny zachwycał wielu dając rozwój ekologicznego bogatego w tradycje rolnictwa górskiego wzorowanego na doświadczeniu krajów alpejskich.
Koło historii się zamyka bo podczas Trzecich Limanowskich Targów Zdrowej Żywności zagościli przedstawiciele polskiej nauki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w osobach Władysława Migdała, Joanny Makulskiej, Domagały, którzy wygłosili referaty naukowe.
Pamięć o działalności Jana Włodka dokumentuje Fundacja im. Zofii i Jana Włodków w Krakowie, gdzie podczas Targów obecna była Wiceprezes Fundacji Ewa Wolska.
Zajęcia edukacyjne były nowa formą pojawiająca się podczas Targów. Ewelina Więckowska w ramach cyklu zajęć dla dzieci pod nazwą
„Biologia z Zielonego Kapelusza” pokazała za pomocą mikroskopu jak wygląda życie biologiczne w glebie czy w wodzie. Dzieci mogły same przygotować próbki do obserwacji gleby nawożonej naturalnie i gleby bez takiego nawożenia widząc jak działają mikroorganizmy w glebie ekologicznej dając szanse doskonałego odżywiania roślin. Prowadzone były też zajęcia dla dzieci w zakresie zasiewu roślin, które zabierały do domu w doniczkach by prowadzić obserwację ich wzrostu.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się wśród młodzieży i dorosłych Warsztaty Serowarskie gdzie prowadząca zajęcia Danuta Poręba wprowadziła uczestników w świat fantastycznej przygody produkcji serów poduszkowych które w tradycji mają bogatą historię. Wszyscy poznali tajemnicę produkcję serów typu oscypek czy korboce, więc pozostanie teraz konieczność doskonalenia się w tej sztuce by osiągać coraz lepsze walory smakowe i zdrowotne produkowanej zdrowej żywności metodami tradycyjnymi.
Ogromny zainteresowaniem cieszył się pokaz Lam Peruwiańskich , surykatek oraz drobiu ozdobnego których właścicielami byli Gospodarstwo Agroturystyczne Zalasek z Dobrej oraz Józef Olchawa hodowca drobiu ze Starej Wsi.
Patronatem Honorowym Trzecie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności objęli: Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sylwester Tabor, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Ryszard Pagacz, Wojewoda Małopolski Krzysztof Klęczar, Burmistrz Miasta Limanowa Jolanta Juszkiewicz.
Smakowite potrawy serwowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Starej Wsi I oraz z Lipowego. Patronatem
Medialnym to wydarzenie zostało objęte przez RDN Nowy Sącz, Limanowa IN oraz TV28. Projekt realizowany był przy wsparciu Województwa Małopolskieg