W dniu 26 kwietnia 2023r w Siedzibie Koła Gospodyń Wiejskich w Męcinie odbył się V Warsztat kulinarny pn. „Ryby” organizowany w ramach realizowanego przez LGD projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” dla mieszkańców obszaru LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” oraz LGD „Dolina Raby”
Podczas warsztatu uczestnicy mieli możliwość poznania tradycji kulinarnych związanych z tematyką warsztatu, oraz wspólnie z kucharzem przygotowali dania z ryby wraz z dodatkami tj. sandacz w sosie kurkowym, roladka z pstrąga z porem i szpinakiem w śmietance, kasza jaglana, sałatka z selera naciowego z jabłkiem, surówka z białej kapusty, panierowane pieczarki oraz krążki cebulowe.
Warsztat poprowadził profesjonalny kucharz, laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“ - Pan Jakub Kasiński. „Celem projektu jest zachowanie dziedzictwa lokalnego oraz wypromowanie Beskidu Wyspowego poprzez organizację cyklu warsztatów, organizację imprezy promocyjnej, przeprowadzenie konkursu, wydanie publikacji oraz nagranie filmów kulinarnych do momentu złożenia wniosku o płatność końcową.”
Liczba wyświetleń: 693