Wszelkie prawa zastrzeżone
W ostatni weekend września, jak co roku podczas Kulinarnego Pożegnania Lata, na Zamku w Dubiecku, odbyły się IX Ogólnopolskie Kulinarne Prezentacje Regionów. W tym roku region małopolski reprezentowali Jakub i Joanna Kasińscy, prezentując potrawy rodzimej kuchni lachowskiej i góralskiej (powiatu limanowskiego).
Prezentacje przyciągnęły wiele ekip z całej Polski, które miały za zadanie
pokazać potrawy wywodzące się z danego regionu, mające związek kulturowy z ich powstaniem oraz historią pochodzenia w regionie. Pięknie zaaranżowane, regionalne stoiska w pełni kojarzyły się z rodzima kuchnią i tradycją, ciesząc oczy i podniebienia gości. Każdy odwiedzający mógł kupić cegiełki, uprawniające do skosztowania smakołyków, które Szefowie Kuchni z całej Polski przygotowali charytatywnie. Cały dochód z cegiełek został przeznaczony na zakup karetki pogotowia dla Podkarpackiego Hospicjum Dziecięcego.
Reprezentujący region małopolski Jakub i Joanna Kasińscy prezentowali potrawy rodzimej kuchni lachowskiej i góralskiej (powiatu limanowskiego) min. kwaśnicę na wędzonce, pierogi z kapustą i grzybami, karkówkę w kapuście z suską sechlońską, kogutki serowe z konfiturą jarzębinową, gulasz beskidzki, moskole z masłem czosnkowym, chleb ze smalcem oraz gołąbki z liści kiszonej kapusty.
- Dużym powodzeniem cieszyły się kulinarne "perły" naszego regionu: kogutki serowe z Zalesia, kołacz jodłownicki, kiełbasa łukowicka z dziczyzny , suska sechlońska, oscypki, naturalne soki tłoczne ze Żmiącej, śliwowica z okolic Laskowej i piwo szczyrzyckie niepasteryzowane, a także domowe nalewki: z dzikiej róży, z wiśni, z mniszka lekarskiego i z mięty. Odwiedzający pokaz chętnie degustowali oraz z zainteresowaniem słuchali opowieści o historii i tradycji naszych rodzimych produktów i potraw. Była to wspaniała okazja, aby promować region i dorobek kulinarny Ziemi Limanowskiej.
Przy okazji bardzo dziękuję: Paniom z KGW w Zalesiu, państwu Krzyściakom- piekarnia w Jodłowniku, państwu Zielińskim - Pensjonat "Na Wesołej", państwu Nowakom- stawy w Żmiącej, państwu Czepielom-Restauracja "Marysia" i mini browar w Szczyrzycu, Asi Bąbie z zespołu "Limanowianie" oraz panu Jacentemu Musiałowi.
Już w listopadzie ukaże się program Jakuba Kasińskiego " Na kulinarnym szlaku" w internetowej telewizji limanowskiej "TV28", w którym podzieli się kulinarną pasją.
W ostatni weekend września, jak co roku podczas Kulinarnego Pożegnania Lata, na Zamku w Dubiecku, odbyły się IX Ogólnopolskie Kulinarne Prezentacje Regionów. W tym roku region małopolski reprezentowali Jakub i Joanna Kasińscy, prezentując potrawy rodzimej kuchni lachowskiej i góralskiej (powiatu limanowskiego).
Prezentacje przyciągnęły wiele ekip z całej Polski, które miały za zadanie
pokazać potrawy wywodzące się z danego regionu, mające związek kulturowy z ich powstaniem oraz historią pochodzenia w regionie. Pięknie zaaranżowane, regionalne stoiska w pełni kojarzyły się z rodzima kuchnią i tradycją, ciesząc oczy i podniebienia gości. Każdy odwiedzający mógł kupić cegiełki, uprawniające do skosztowania smakołyków, które Szefowie Kuchni z całej Polski przygotowali charytatywnie. Cały dochód z cegiełek został przeznaczony na zakup karetki pogotowia dla Podkarpackiego Hospicjum Dziecięcego.
Reprezentujący region małopolski Jakub i Joanna Kasińscy prezentowali potrawy rodzimej kuchni lachowskiej i góralskiej (powiatu limanowskiego) min. kwaśnicę na wędzonce, pierogi z kapustą i grzybami, karkówkę w kapuście z suską sechlońską, kogutki serowe z konfiturą jarzębinową, gulasz beskidzki, moskole z masłem czosnkowym, chleb ze smalcem oraz gołąbki z liści kiszonej kapusty.
- Dużym powodzeniem cieszyły się kulinarne "perły" naszego regionu: kogutki serowe z Zalesia, kołacz jodłownicki, kiełbasa łukowicka z dziczyzny , suska sechlońska, oscypki, naturalne soki tłoczne ze Żmiącej, śliwowica z okolic Laskowej i piwo szczyrzyckie niepasteryzowane, a także domowe nalewki: z dzikiej róży, z wiśni, z mniszka lekarskiego i z mięty. Odwiedzający pokaz chętnie degustowali oraz z zainteresowaniem słuchali opowieści o historii i tradycji naszych rodzimych produktów i potraw. Była to wspaniała okazja, aby promować region i dorobek kulinarny Ziemi Limanowskiej.
Przy okazji bardzo dziękuję: Paniom z KGW w Zalesiu, państwu Krzyściakom- piekarnia w Jodłowniku, państwu Zielińskim - Pensjonat "Na Wesołej", państwu Nowakom- stawy w Żmiącej, państwu Czepielom-Restauracja "Marysia" i mini browar w Szczyrzycu, Asi Bąbie z zespołu "Limanowianie" oraz panu Jacentemu Musiałowi.
Już w listopadzie ukaże się program Jakuba Kasińskiego " Na kulinarnym szlaku" w internetowej telewizji limanowskiej "TV28", w którym podzieli się kulinarną pasją.
Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. U. UE. L.2016.119.1) informujemy, iż: