Wszelkie prawa zastrzeżone
II Europejskie Targi Produktów Regionalnych Pokazy Kowalstwa Artystycznego w Zakopanem odbyły się w dniach 11-14 sierpnia 2011r. W ramach targów odbyły się pokazy kowalstwa artystycznego kowali z całej Polski.
Spotkali się najważniejsi kowale /którzy mogli przyjechać/
każdy z kowali w pokazach uczestniczył wraz z pomocnikiem
Oni to kształtują kierunki i trendy w kowalstwie z Jackiem Biernacikiem na czele. Dotychczasowe pokazy odbywały się podczas Zakopiańskiej Majówki lecz zostały przeniesione na lato dla uatrakcyjnienia Targów.
Zainteresowanym turystom i gościom kowale pokazywali różne sposoby kształtowania stali polegających na gięciu, wyginaniu, czy przekształcaniu kawałka płaskownika w ozdobny liść. Kowale z naszej gminy zaprezentowali dzwony wejściowe każdy o różnym tonie i toporki rycerskie które są chętnie kupowane do rozcinania mięsa.
Podczas kucia grano na kowadłach co gromadziło zawsze bardzo dużą ilość zainteresowanych osób granie poprzedzane było salwą armatnią wykonywaną na replice armaty napoleońskiej z początku XIX wieku przez Wojciecha Raczka. Wystrzały armatnie najbardziej cieszyły młodych chłopców.
Wymieniane były doświadczenia pomiędzy kowalami w sposobie obróbki metalu wykonywaniu różnych elementów, ozdabianiu bram i ogrodzeń. Niezawodnym uczestnikiem był Pan Wincenty Trąbka z Krakowa, który pomimo poważnego wieku zawsze jest ciekawy nowinek kowalskich.
Na zakopiańskiej Równi Krupowej oprócz pokazów kowalstwa można było posmakować i poznać historię powstawania tradycyjnej żywności, oraz kupić je na swój stół. Chociaż cena tradycyjnej żywności jest wyższa niż tej zwykłej, to jest ona chętnie kupowana. Uczestnicy targów, mogli spróbować i zakupić m.in. włoską kawę biologiczną, litewskie kibiny, hiszpańskie wędliny, gruzińskie konfitury, soki i wina, węgierskie langosze , włoskie szynki parmeńskie, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę Lisiecką, miody pitne, sery z owczego mleka. Codziennie podczas targów odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych.
Na zakopiańskich Targach byli m.in. rumuńscy producenci bryndzy, którzy wytwarzają owczy ser w ten sam sposób, co ich przodkowie kilka wieków temu. "Nasza bryndza jest wytwarzana z mleka owiec wypasanych na górskich halach. Powstaje tak, jak wieki temu w szałasach i pakowana jest w świerkową korę. W takiej postaci trafia do konsumentów"
Z zagranicy do Zakopanego przyjechali wystawcy z 14 krajów: Austrii, Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Czech, Portugalii, Rumunii i Francji. Polskę reprezentować będą producenci zdrowej żywności z 7 województw: dolnośląskiego, lubuskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, łódzkiego i podlaskiego.
W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka
Produkty regionalne to nie tylko wizytówka, ale przede wszystkim wielki biznes dla producentów. Na otwartym rynku nie wszystkie gospodarstwa mogą konkurować, ale produkty regionalne, ekologiczne i wysokojakościowe są pewną niszą, którą trzeba wykorzystać, więcej informacji na: www.tvpodhale.pl.
W te Europejskie Targi pięknie wpisali się kowale z naszej gminy Władysław Raczek i Leszek Lis pokazując trud pracy tego ginącego zawodu, ale i również piękno wzbudzając zachwyt uczestników i rzeszy turystów biorących udział w targach.
II Europejskie Targi Produktów Regionalnych Pokazy Kowalstwa Artystycznego w Zakopanem odbyły się w dniach 11-14 sierpnia 2011r. W ramach targów odbyły się pokazy kowalstwa artystycznego kowali z całej Polski.
Spotkali się najważniejsi kowale /którzy mogli przyjechać/
każdy z kowali w pokazach uczestniczył wraz z pomocnikiem
Oni to kształtują kierunki i trendy w kowalstwie z Jackiem Biernacikiem na czele. Dotychczasowe pokazy odbywały się podczas Zakopiańskiej Majówki lecz zostały przeniesione na lato dla uatrakcyjnienia Targów.
Zainteresowanym turystom i gościom kowale pokazywali różne sposoby kształtowania stali polegających na gięciu, wyginaniu, czy przekształcaniu kawałka płaskownika w ozdobny liść. Kowale z naszej gminy zaprezentowali dzwony wejściowe każdy o różnym tonie i toporki rycerskie które są chętnie kupowane do rozcinania mięsa.
Podczas kucia grano na kowadłach co gromadziło zawsze bardzo dużą ilość zainteresowanych osób granie poprzedzane było salwą armatnią wykonywaną na replice armaty napoleońskiej z początku XIX wieku przez Wojciecha Raczka. Wystrzały armatnie najbardziej cieszyły młodych chłopców.
Wymieniane były doświadczenia pomiędzy kowalami w sposobie obróbki metalu wykonywaniu różnych elementów, ozdabianiu bram i ogrodzeń. Niezawodnym uczestnikiem był Pan Wincenty Trąbka z Krakowa, który pomimo poważnego wieku zawsze jest ciekawy nowinek kowalskich.
Na zakopiańskiej Równi Krupowej oprócz pokazów kowalstwa można było posmakować i poznać historię powstawania tradycyjnej żywności, oraz kupić je na swój stół. Chociaż cena tradycyjnej żywności jest wyższa niż tej zwykłej, to jest ona chętnie kupowana. Uczestnicy targów, mogli spróbować i zakupić m.in. włoską kawę biologiczną, litewskie kibiny, hiszpańskie wędliny, gruzińskie konfitury, soki i wina, węgierskie langosze , włoskie szynki parmeńskie, turecką chałwę, a także andruty kaliskie, soki Maurera, kiełbasę Lisiecką, miody pitne, sery z owczego mleka. Codziennie podczas targów odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych.
Na zakopiańskich Targach byli m.in. rumuńscy producenci bryndzy, którzy wytwarzają owczy ser w ten sam sposób, co ich przodkowie kilka wieków temu. "Nasza bryndza jest wytwarzana z mleka owiec wypasanych na górskich halach. Powstaje tak, jak wieki temu w szałasach i pakowana jest w świerkową korę. W takiej postaci trafia do konsumentów"
Z zagranicy do Zakopanego przyjechali wystawcy z 14 krajów: Austrii, Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Czech, Portugalii, Rumunii i Francji. Polskę reprezentować będą producenci zdrowej żywności z 7 województw: dolnośląskiego, lubuskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, łódzkiego i podlaskiego.
W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka
Produkty regionalne to nie tylko wizytówka, ale przede wszystkim wielki biznes dla producentów. Na otwartym rynku nie wszystkie gospodarstwa mogą konkurować, ale produkty regionalne, ekologiczne i wysokojakościowe są pewną niszą, którą trzeba wykorzystać, więcej informacji na: www.tvpodhale.pl.
W te Europejskie Targi pięknie wpisali się kowale z naszej gminy Władysław Raczek i Leszek Lis pokazując trud pracy tego ginącego zawodu, ale i również piękno wzbudzając zachwyt uczestników i rzeszy turystów biorących udział w targach.
Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. U. UE. L.2016.119.1) informujemy, iż: